1 juni 2007

vuurtje stoken

Geplaatst onder: Algemeen, materialen — Veerle @ 7:46 pm

Afgelopen zondag kreeg ik van iemand een bobijntje garen toegestopt in een mooie kleur rood. Veel rode cordonnet is er niet te vinden, dus was ik wel geïnteresseerd in een aankoop. We waren evenwel niet zeker of het wel zijde was, het was een garenmerk dat ik niet kende.

Uit mijn tijd op de weefschool, herinnerde ik me wel de mogelijkheid de samenstelling van een draad te checken aan de hand van een brandproef. Vuurtje stoken dus!

Draden van dierlijke oorsprong (b.v. wol, zijde, mohair) moeten bij verbranding naar verbrand haar ruiken. Draden van plantaardige oorsprong (b.v. katoen, linnen) moeten bij verbranding ruiken naar verbrand papier.

We hebben hier thuis de onbekende rode draad verbrand, een 100% polyesterdraad en een 100% katoenen draad.hpim3602.JPG

Qua geur was het niet echt mogelijk de samenstelling te detecteren (hoeveelheid verbrand materiaal allicht veel te klein). Maar er waren wel duidelijke verschillen : de katoenen draad brandde snel helemaal op, de rode draad doofde snel en liet een ‘bolletje’ achter op het uiteinde, en de polyesterdraad veroorzaakte vuile rook en stank.

Daarna ook nog een draad verbrand, waarvan ik echt wist dat het een zijden draad was. En jawel, precies hetzelfde resultaat als de rode draad (zie foto).

Besluit : de rode draad is een zijden draad. Dus misschien kleurt mijn werk binnenkort wat roder .