14 juni 2008

colorstripes - de afwerking

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 8:02 pm

colorstripessnoer-mallorcaparels-colorpalette-033.jpgHet snoer uit de berichten van 7 en 10 juni 2008, is klaar. Ik heb er nog een foto van genomen net voor ik het slotje er heb aangehaakt, zo kan je zien hoeveel lengteverschil er ongeveer zit tussen de vier aparte snoeren. Als ik wil dat ze echt mooi naast mekaar vallen, is het dus nodig om ze ook zo reeds te leggen bij het maken.

Iemand vroeg me hoe ik dat dan doe, die kleurtjes op mekaar afstemmen, als ik een langer snoer haak dat meer dan eens rond de hals kan worden geslaan. Echt op voorhand bedenken doe ik niet, maar ik verdeel mijn kleurtjes dan wel over de korte lengte van één keer rond de hals (als het snoer zo lang wordt dat het drie keer rond de hals kan, verdeel ik de kleuren dus over één derde). Als ik de kleuren verdeel over de totale lengte van het snoer, is de kans groter dat eenzelfde kleur steeds naast mekaar komt te liggen. Veel hangt ook af van de lengte van één kleur voor je wisselt… En gewoon laten gebeuren wat gebeurt is ook mooi! 

Wat mij ook al eens gevraagd wordt m.b.t. deze ronde snoeren is, of ik er binnenin iets insteek. Neen dus! Het is gewoon rond gehaakt. Ik heb wel al eens overwogen om er achteraf een draad door te halen, om het uitrekken tegen te gaan. Maar totnogtoe heb ik dat niet gedaan. Weerom, ik laat gebeuren wat gebeurt…

Een vriendin heeft reeds zo’n multi-strandsnoer gewassen (wolwasje en plat laten drogen). Zo zijn de ronde snoeren wat platter geworden en sluiten ze nog beter naast mekaar aan. Op de opentuin-tentoonstelling was er een bezoeker die dat platte effect juist mooi vond.

En voor alle lezeressen die stil moeten zijn in huis wegens studerende kinderen, hier nog wat leuke Etsy-winkeltjes om gezellig naar te kijken en te ontstressen:

Yoola (Israel) : juweeltjes en andere hebbedingen in metaaldraad gehaakt

Ebrown  (VS): massa’s leuke textielkralen

Saraaires (Portugal) : vrolijk haakwerk, ook juwelen

Melissahappystuff (VS) : nog vrolijk haakwerk, grote zomerse snoeren

eenvoudige-snoeren-036.jpg

My necklace inspired by Colorstripes is finished. See the picture.

Here are some more nice Etsy-shops with (crocheted) jewelry :

Yoola (Israel) : jewelry crocheted in metal wire

Saraaires (Portugal) : playful crochetwork, also some jewels

Ebrown (USA) : lots of nice textilebeads

Melissahappystuff (USA) : large summerlike crocheted necklaces

18 april 2008

first date

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 6:53 pm

‘ t Is een beetje druk met al die workshops. Ik ben op dit moment ook niet echt met iets voor de ‘collectie’ bezig, eerder dingen in functie van de workshops.

De eerste les van de MIAT-reeks is dus al voorbij. Ik vond het wel goed. We waren met z’n elven . Zelf ben ik nog niet buiten Gent geweest voor een workshop… maar anderen kijken blijkbaar niet echt naar de afstand. Leuven, Merchtem, Zeeland (NL), Japan (maar wel in België wonend),…. Het was alleszins een zeer gemotiveerde groep.

Wat ik zelf ook altijd wijs vind aan zo’n groepsgebeuren, is de interactie. Er valt altijd iets te leren van de deelnemers.

Ik merkte op dat verschillende dames hun haaknaald op een andere manier vasthouden. Waarop Dominique ons kon vertellen hoeveel verschillende manieren er wel bestaan om breinaalden vast te houden : in de lucht, in een buis aan een gordel, met de spandraad achter je nek,… Volgende week brengt ze ook een speciale haaknaald mee uit Zweden om ons eens te tonen, ben curieus!

Er was ook iemand die opmerkte dat je anders kon minderen dan gewoon een onderliggende steek over te slaan. In de vaste die je zou overslaan, steek je je haaknaald van voren naar achteren. Die haaknaald steek je dan van achteren naar voren door de volgende vaste (zoals je met naald en draad door een stofje zou gaan) En dan pas haak je je vaste. Zeer goed resultaat (geen gaatje zichtbaar van het minderen). Ik was er zelf nog niet opgekomen om dat zo te doen (en ‘t stond nochtans zo uitgelegd op de fotocopie die ik had uitgedeeld)

De eerste twee snoertjes zijn bij iedereen klaar. Een bol overtrekken met haakwerk bleek weer een moeilijke klus. Maar bij de meesten is de bol toch klaar, anderen hebben hem meegenomen naar huis om opnieuw te proberen.

‘t Zal nog flink doorwerken zijn om het hele snoer afgewerkt te krijgen , misschien geef ik volgende week wel huiswerk mee ! ;-)

Hierbij een foto van de resultaten van een aantal mensen na de eerste les. (Meer foto’s op de site onder de rubriek evenementen)

workshop-15-april-08-013.jpg

Ik citeer hier ook nog een paar websites waar mooie textielkunst is op te zien :

Heel fijne, kunstige , kleurrijke installaties met fijne draadjes (ook een paar juwelen) van de Japanner Shunichuri Nakashimi.

Haakwerk als plastische vormgeving van de Française Aurélie Mathigot (zeeeer mooie website!)

En heel vrolijke, kleurrijke vilten juweeltjes die de lente oproepen,van de Schotse Lynsey Walters.

Tot morgen (ik heb nog wat berichten in reserve zitten, die aan publicatie toe zijn)

 

14 maart 2008

workshops sjamma

Geplaatst onder: Algemeen, technieken — Veerle @ 8:50 pm

April wordt workshopmaand! Er is al die reeks in het MIAT (twee weken geleden waren er al vijf inschrijvingen, dus het gaat zeker door). En in Sjamma doe ik in april ook twee workshops. Hieronder staat de tekst zoals die is opgenomen in de Sjamma-Nieuwbrief die nu ongeveer in de brievenbussen zal terecht komen :

Workshops in Sjamma 

Wie langs kwam op onze vorige eindejaarsbeurs kent het werk van Veerle, één van onze vrijwilligers. Speciaal voor Sjamma had ze toen een aantal juwelen gemaakt met de zijden stoffen uit Vietnam (de Hadong-zijde die in de winkel te koop is per meter).Het maken van de textiele kralen  en snoeren worden nu aangeleerd in twee workshops : zaterdag 26 april 08 en zaterdag 10 mei 08 , telkens van 10u tot ongeveer 12u30, achteraan in de vergaderruimte van de winkel van Sjamma. 

Op zaterdag 26 april maken we de zijden kralen en verwerken die dan verder tot een broche of een halssnoer.Op zaterdag 10 mei maken we fijne snoertjes van de zijde en verwerken die tot een halssnoer, armband,….. 

Je kan de beide workshops volgen, of één van beide – ze staan los van mekaar. We werken met een groep van maximum tien mensen.Eén workshop kost 15 euro, kan ter plaatse betaald worden. Alle materiaal (en koffie/thee met koekjes) is inbegrepen. Graag zelf een schaar en een paar naalden meebrengen. Inschrijven gebeurt liefst per e-mail via veerle.maes@yucom.be  (als je geen mail hebt, kan het ook per telefoon 0485/573378 – boodschap inspreken aub) 

7 maart 2008

oya

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 9:11 pm

Het was beloofd : een item over ‘oya’.

Bij mijn bezoek aan de bibliotheek van het MIAT had ik o.a. zitten bladeren in het textieltijdschrift ‘Handwerken zonder Grenzen’. Het is een mooi uitgegeven tijdschrift met veel foto’s over  handwerken uit letterlijk alle uithoeken van de wereld. Ergens in de jaren 80 heb ik daar nog een paar jaar een abonnement op gehad. Het tijdschrift kwam toen altijd met een materialenpakket, om onmiddellijk aan de slag te gaan met nieuwe en vreemde materialen en technieken. Het is trouwens op die manier dat ik de Rowangarens van Kaffe Fassett heb leren kennen. 

Het was toen één van de tijdschriften die ik maandelijks in huis haalde. Er was ook nog Ariadne (heb nog veel jaargangen staan) en het schitterende ‘100 idées’!

Bij het neuzen in oudere jaargangen HZG dus, was ik bij het oktober/november 2006 nummer gestopt met snel bladeren, omdat ik foto’s zag van textiele juwelen : iets kleurrijks en heel fijns.

‘Oya’ zijn die kleine bloemetjes en versierinkjes aan de rand van de sjaals van de Turkse vrouwen. Soms zie ik de Turkse vrouwen uit mijn buurt wel bezig, in de zomer, gezeten op de trapjes naar hun huis .

De aanleiding van het artikel in Handwerken zonder Grenzen was ‘Bloei’, een project van de Nederlandse Lotte Van Laatum. Het was haar bedoeling eerste generatie Turkse vrouwen uit hun isolement te halen, de eeuwenoude handwerktechniek en de ervaring door te geven en toepassingen uit te werken die passen in een hedendaagse context.

‘Oya’ staat voor het fijne bloemenwerk in het algemeen dat aan de rand van een hoofddoek wordt gezet. Het kan haakwerk zijn, of naaldkant, of frivolité. En er zijn veel variaties : volgens je huwelijkse staat, voor het lezen van de koran, volgens de regio waarvan je afkomstig bent,…

De figuren zelf zijn ook niet zonder betekenis : rode roosjes staan voor zwangerschap, roze viooltjes of hyacinten voor geluk, rode pepertjes voor boosheid.

Op de site van Lotte Van Laatum vind je een paar hedendaagse toepassingen. Verder vond ik er ook een paar in de Star-of-the-East blog (doorscrollen naar het bericht van 24 februari 2008), de blog van een Nederlandse moeder en dochter die naar Turkije zijn verhuisd.  Als je toch op de site bent, ook even een kijkje nemen in hun Etsywinkel : ringen en oorbellen met zeeëgels!!

En nog meer Turks moois! Gehaakte juweeltjes (freeform crochet) van een Turkse vrouw, man en kids zorgen voor de Etsy-winkel, ‘irregularexpression’. Het heeft iets weg van het werk van Kjoo, maar met een totaal ander kleurenpalet. En, het ziet er goed gedaan uit en de modellen zijn leuk en inspireren mij ook wel (ik moet echt eens beginnen met armbanden maken - ik heb er de voorbije vier jaar eens ééntje gehaakt en heb er niet eens een foto van). In de te koop aangeboden stukken zit  ook een soort van sjaaltje/neksnoer, een ingenieus model dat op véél manieren kan gedragen worden. Machtig!

Een idee om rond die ‘oya’ eens iets in Gent te doen?

27 februari 2008

kralenketting and more

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, technieken — Veerle @ 9:46 am

snoer-gehaakte-kralen-005.jpgHet snoer met de gehaakte kralen uit het bericht van 21 februari ll. is klaar. De allertrouwsten zouden dit al kunnen weten, want de foto’s staan al een paar dagen in het fotoalbum van de site ;-)

Eén van de foto’s heb ik gespaard voor deze blog. Het mag duidelijk zijn waarom. De glorie van het verval van mijn oude paspop is enkel om technische redenen te showen. Zoals je het snoer hier kan zien, is ie op z’n langst. Hij kan net zo goed halflang worden geknoopt, of helemaal ras de coup. De lintjes kunnen toegeknoopt- of gestrikt worden.

Ik ben ondertussen nog zo’n hoopje kralen aan het haken in een ander kleurengamma : oranje, groene en bruine tinten. Aanvankelijk wou ik die combineren met dondere houten kralen, maar een blik op de etalage van Zahia, bracht me snel op andere gedachten. Als mijn kralen af zijn, neem ik ze gewoon mee naar de winkel om bijhorende stenen of glazen kralen uit te zoeken.

Het ziet er zo naar uit dat dit het begin wordt van een nieuw serie snoeren.

Zelf wil ik vooral met textiel bezig zijn. Maar voor wie graag experimenteert met papier, hierbij de link naar een handleiding om met krantenpapier papier maché-kralen te maken (gevonden via de blog van marianne s.) . Ik vind ze alleszins heel mooi. Toch eens uitproberen als het echt zonnig warm is. Op die site vind je ook foto’s van een aantal uitgewerkte halssnoeren waarbij de papieren kralen zijn gecombineerd met vilt.

En nog meer papier : ik voeg vandaag bij de linken pagina op de site, de Flickr-fotopagina van Francesca Vitali (Fruccidesign) toe. Juweeltjes van geplooid papier. Zeer mooi, een artieste! Wat ik er extra leuk aan vind, en wat verwantschap voel : het is ook iemand die werkt in een totaal andere sector (ze is chemicus) .  ” During the day I’m a scientist, at night I’m an artist and I work on my real passion create jewelry” . Ze heeft ook een winkeltje op Etsy

21 februari 2008

groene olifantjes

Geplaatst onder: Algemeen, technieken — Veerle @ 6:50 pm

Neen hoor, ik zie ze nog niet vliegen.

Ik ben bezig een ander soort van kralen te maken dan ik tot nogtoe heb gedaan. De ‘oude’ zijn haast allemaal met een kurken of houten vulling, uitzonderlijk ook eens een synthetische vulvezel.

Nu heb ik reepjes gehaakt die ik tot een cilinder toenaai… en hop, een kraal waar een snoer doorkan.

Om de kralen wat gelijkmatig te houden, wou ik ze ergens ronddraaien. Heel de keukenschuif uitgeprobeerd om iets te vinden met een geschikte diameter (de reepjes had ik eerste gehaakt, ik had natuurlijk eerst een vormpje kunnen uitzoeken en de lengte daaraan aanpassen… maar dat verstand kwam te laat). Het is dus een groene cocktailroerder geworden met een olifantje, ik heb er nog een stuk moeten afbreken om die kraal er na het toenaaien weer te kunnen afschuiven. Maar ‘t is toch gelukt zo.

cocktail.jpg

Ik ben nu bezig een lang snoer te haken (twee vasten breed) waar ik die gehaakte kralen , en drie oude glazen kralen, wil op rijgen… foto van het resultaat volgt binnenkort.

p.s. Volgen jullie de blog van Zahia? Doen! En mateloos genieten van de verslaggeving uit Venetië. Hebben wij nu niet toevallig plannen om Venetië te bezoeken … We gaan deze zomer naar Oostenrijk (Karintië), zo’n twee uur rijden van Venetië. De berichten van Ingeborg worden uitgeprint, de kralenwinkel en de hapjesbar zijn gewoon musts!

7 november 2007

verpakkingen maken

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, technieken — Veerle @ 8:10 pm

verpakking-3.jpgGisteren een hele dag in de weer geweest met verpakkingen maken : de workshop van atelier Plano. Dat deed deugd : zo’n ganse dag ‘knutselen’ met een groepje andere creatieve vrouwen.

De andere deelnemers waren papierschepsters, kalligrafen en gewoon papierliefhebsters. Zelf had ik me ingeschreven met de verwachting inspiratie op te doen om zelf een geschenkverpakking te maken voor mijn kleinere juwelen. Voor de grote heb ik reeds kraftpapieren draagtasjes waar ik met handgeschept papier uit Nepal (gekocht in Raj, Jan Breydelstraat Gent) een persoonlijke touch heb aangebracht.

Voor sleutelhangers, ringen en broches wou ik een ander model. Wel ook met kraftpapier en accentverpakking-1.jpgen in hetzelfde gekleurde papier.

En, ik ben naar huis gekomen met ideetjes. De uitwerking van een nieuw zakje is voor één van de volgende dagen. Moet alleszins klaar zijn tegen 18 november.

Op de foto’s een origamibloem als verpakking voor b.v. wat geld. Een driehoekig doosje (ik was niet de enige die met veel nostalgie terugdacht aan de Sunkist-drankjes die we meer dan dertig jaar geleden meenamen op schoolreis..). En ook nog een CD-doosje, een model dat voor wel meerdere dingen heel geschikt is (ook voor fotoalbum b.v., of een boek), gewoon op maat te maken.

Verder ook wat theorie opgedaan : rillen, en tegenplooien,… En dat ook papier een looprichting heeft, dat wist ik niet.

Verder ook nog met stoffen als inpakmateriaal gewerkt : furoshiki. Een Japanse techniek om een vierkante lap stof zodanig te knopen dat ze als verpakking, en ook als draagtas kan dienen. Heel geschikt om ‘moeilijke’ cadeaus te verpakken, b. v. een fles of iets rond. Ook hierover vind je meer als je eens door de blog van atelier Plano wandelt.

Op vraag van een aantal deelnemers aan de workshop van gisteren, organiseert atelier Plano begin januari alweer een nieuwe workshop : zelf papier kleuren. Info via de blogroll hiernaast.verpakking-2.jpg Is vast en zeker ook heel leuk, zag reeds voorbeeldjes van wat allemaal kan.

En nu aan de slag met kraftpapier en ander moois.

8 september 2007

een natje en een droogje

Geplaatst onder: Algemeen, technieken — Veerle @ 8:38 pm

De vilten kralen uit de voorgaande berichten zijn allemaal nat gevilt (lonten van merinowol, water en zeep). Heel geschikt voor de effen kralen of eventueel een aantal kleuren willekeurig bij mekaar.

Fijne details aanbrengen lukt niet met dat natvilten.

droogvilten.jpg

Ayla wou voor een vriendin een Manga-popje vilten. Klein en met details. Droogvilten dus (lonten merinowol en een viltnaald). Zelf had ik dat nog niet gedaan. Deze namiddag hebben we dus met z’n tweetjes zitten prikken dat het een lieve lust was. (ja, soms was het in onze vinger, maar niks ernstigs). Eigenlijk wel leuk. En eenvoudig : met de viltnaald (een naald met kleine weerhaakjes) door de lont prikken, daardoor klitten de vezels in mekaar.

Het Manga-popje is klaar en ik heb een paar kralen gevilt. Heb een ideetje wat ik daar wil mee doen, maar dat is voor later.

7 augustus 2007

krosjeteren

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 7:18 am

‘Krosjeteren’, zo ongeveer klonk ‘haken’ in het dialect van mijn thuisbasis.

Vandaag dus een aantal websites van haaksters.

Eerst twee Nederlandse dames die het toch gemaakt hebben .

Felieke van der Leest is één van de weinigen die het met haar gehaakte objecten tot in musea heeft geschopt. Haar juwelen zijn vrolijke, vaak kleurrijke objecten. In Galerie Pont en Plas (hoekje Graslei en Hooiaard in Gent) heb ik al eens een armband van haar zien liggen.

Anne-Claire Petit haakt speelgoed en interieurobjecten. Haar ontwerpen zijn zo geliefd dat ze inmiddels in grotere getallen in het buitenland worden gehaakt. De paddestoelen, auto’s en vliegtuigen zijn zeer herkenbaar aan de kleuren : rood, groen, blauw, naturel. Hier in Gent kan je dat speelgoed o.a.vinden in het Bijhuis van de Directeurswoning ( Sint Baafsplein) en in P’tit Zsa Zsa (Serpentstraat).

Helle Jorgensen is een Amerikaanse van Deense afkomst. En een veelzijdige haakster. Ze is gepasionneerd door alles wat uit de zee komt (zie ook de mooie foto’s waarbij ze dat materiaal gebruikt als decoratie). Haar zeecreaturen zijn indrukwekkend, zowel qua ontwerp als qua grootte. Ze haakt die koralen en aanverwanten met ‘draad’ gemaakt van plastieken zakjes (ze laat ze haar trouwens toesturen van over de hele wereld). Voor wie het eens wil proberenoverlay-crochet-006.jpg : in haar bericht van 12 februari 2007 vind je een tutorial hoe je van een plastiekzakje een bol draad kan maken. Ze haakt ook juwelen (weer met die koraalmotieven), wel in ander materiaal dan ik doe (ze werkt met tapisseriewol). Dit werk is zowat het enige dat ik nogtoe heb gevonden, dat wat verwant is aan het mijne. Sinds kort heeft Helle ook een Etsy-shop en blijkbaar is er toch wel interesse voor deze gehaakte snoeren.

Melody McDuffee is de uitvindster van ‘overlay chrochet’. Haken in laagjes dus. Ze heeft een haaktechniek ontwikkeld waarbij op een onderlaag van vasten verschillende laagjes worden gehaakt. Het is zeer kleurrijk en is qua ontwerp te situreren in de volkskunst. Dit was ook haar inspiratiebon om deze techniek te ontwikkelen. Ik heb het ook eens geprobeerd (zie foto) , niet makkelijk… ze heeft over deze techniek een boek gepubliceerd, misschien moet ik dat eens aanschaffen.

En dan nog een buitenbeentje (gevonden via de vertrouwde blogs van Susan en Marianne). Alice Riehl is keramiste. Zij combineert porselein met textiel (haakwerk, stoffen, kant). Bijna al haar werk is in witte porselein, zeer mooi!

Ziezo, dat was het. 

5 juli 2007

mixed media

Geplaatst onder: Algemeen, technieken — Veerle @ 9:14 pm

‘Mixed media’….? Is dat niet een kunstdiscipline waar alle technieken aan bod kunnen komen? Ben er niet in thuis…maar ik zocht een titeltje voor deze foto’s. Het zijn de afgewerkte snoeren waar ik vilten kralen (ik heb een link naar een tutorial ingevoegd), gehaakte kralen en halfedelsteentjes heb gecombineerd. In plaats van met een slotje te werken, heb ik er lintjes aan gehaakt. Zo kan het snoer kort of lang geknoopt worden, of zelfs asymmetrisch. En als de zijde dan toch begint uit te rekken, is ook dat geen probleem.Vilten kralen rood/geelVilten kralen blauw/groenvorige pagina