27 december 2008

de laatste … / the last ones …

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel) — Veerle @ 2:03 pm

Dit zijn de laatste snoeren van dit jaar. Als ik terugblik ben ik behoorlijk productief geweest. Het blijft een heerlijke passie!

Tijdens de eindejaarsbeurzen werd me meer dan eens naar een set gevraagd. Het ging dan vooral om een snoer met zijden stoffen kralen waarbij dan naar oorbellen werd gezocht in dezelfde stof. Ik had niet echt dergelijke combinaties gemaakt, maar het lukte toch om mooi passende duo’s te vinden in mijn voorraad.

Om de balans tussen mijn gehaakte en mijn stoffen juwelen weer in evenwicht te brengen, heb ik de laatste dagen weer gehaakt. Twee setjes dan nog wel (en er zijn er nog op komst).

Al sinds ik die oranje/petroleumblauwe combinaties haakte (zie mijn bericht van 9 april 2008), wou ik al een reeks losstaande snoeren haken in dezelfde stijl.

Hier zijn ze, telkens met een bijpassende ring. Die ringen worden overigens een veslaving, ik kan er niet genoeg van krijgen telkens andere kleuren te combineren.

Meer foto’s vanaf hier.

These are my last necklaces of this year.

During the previous holiday fairs, some people asked me for a set. More particulary they asked for earrings matching with one of my silk fabricbeads necklaces. Although I did not design sets at first (I’m not really into sets myself), we always found good combinations.

So, to finish this quite productive year I’ve crocheted two sets. Since I crocheted the orange/petroleumblue combination (see my post of April 9th 2008), I’ve been waiting for some time to make some separate necklaces in this same style.

Well, here there are two of them (more of them to come).

More pictures from here onwards.

26 november 2008

er was eens … / once upon a time …

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), kleur — Veerle @ 6:09 pm

Er was eens … een behoorlijke tijd geleden, nog vooraleer er sprake was van de eerste reeks workshops in het Miat. Ik liep toen zelf wel met goesting rond om eens een workshop te geven. Met mijn eigen fijne draadjes een volledig snoer haken, leek me niet haalbaar. Dus zocht ik middelen om ’sneller’ (is nog relatief) te werken en maakte ik mijn eerste kralen in zijden stof.

Dit is het snoer van toen, het ligt al meer dan een jaar in een plastieken zakje  ligt te wachten op een bestemming:

Van het gehaakte lint was ik wel tevreden, van het rijgen van de kralen niet. De zijden rijgdraad rekt sowieso (ook na het vooraf uitrekken) en kralen die niet mooi naast elkaar aansluiten, vind ik niet netjes afgewerkt.

Later leerde ik bij Zahia parels knopen. Het had een oplossing kunnen zijn voor dit soort van snoer. Maar eer je het echt goed doet, moet er toch meer oefening aan vooraf gaan. En ook, ik werk met zoveel verschillende kralen (met vooral een verschillende dikte van gaatje of boring) dat het moeilijk wordt om dit mooi te knopen.

Afgelopen weekend heb ik het snoer gewoon helemaal los geknipt. De lessen van de kleuranalyse indachtig, heb ik er twee groepjes mee gemaakt. Alles wat eerder koud van kleur was, alles wat eerder warm van kleur was. Bestaand materiaal heb ik verder aangevuld met passend garen, andere kralen en ringen.

Het koude hoopje:

En het warme hoopje:

Al opgemerkt dat ik tegenwoordig ook wel koper gebruik? Deels onder invloed van de kleuranalyse, deels onder invloed van Fleurfatale die vaker met koper werkt (met dank voor de kruisbestuiving!). Ik heb moeten leren dat materiaal graag te zien en te gebruiken. Op Etsy heb ik handgemaakte ringen gevonden en inmiddels al bijbesteld … zo mooi vind ik die.

Aan de slag dus. Twee snoeren voor de prijs van één of hoe inspiratie soms gekke sprongen maakt.

Dit is het koude snoer:

En dit is het warme snoer:

This is the story of a necklace that has been waiting for further use for more than a year. I originally made it as an example for workshops. As my crocheted jewellery takes too much time to make one within the hours of a workshop, I was trying out other ways to make a less time consuming necklace (combinations with silk fabric beads and stone beads).

The first picture is the original necklace as such.

The second shows on what I was not satisfied: you still see the beads’ lacing.

Last weekend I cut the necklace apart and divided the material into two heaps: the more cold colours and the more warm ones (picture three and four). I added some more materials: other threads and beads.

As you can see I start working with copper. This is a material that I had to learn to love. I started using it partly influenced by the colour analysis I had some weeks ago. And also by seeing Fleurfatale’s work, she often uses copper findings, which I like. On Etsy I found some very nice handmade findings.

And I made two new necklaces of it (pictures five and six).

15 oktober 2008

secret garden

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), materialen — Veerle @ 1:59 pm

Er groeien bloemen op mijn werktafel.

Ook al zijn de eindejaarsfeesten in mijn hoofd en portemonnaie nog veraf, er is al al behoorlijk wat druk. Data voor cadeaubeurzen worden nu al vastgelegd. En als ik wil meedoen, moet er er wat ‘ge-ambacht’ worden hé.

Ik merk bij mezelf wel dat creatief bezig zijn, met een zijdelings oog op verkoopsmogelijkheid, toch een stressy bezigheid is. Gewoon m’n gang gaan met de gehaakte zijden snoeren is rustgevender. Maar mijn ‘handelsmerk’ blijf ik getrouw: fijn (haak)werk en in zijde!

Vorig weekend een broche ontworpen met de zijden stofjes, verfijnd met wat haakwerk en mijn zelf uitgevonden zijden kraal.

Ondertussen heb ik er al een paar klaar (ttz de bloemen zelf, er moet ook nog een viltje als steun onder, waar ik dan nog een speldje opnaai). En nu begin ik het toch echt plezant te vinden om steeds andere kleuren te combineren… er zal dus een heuse bloementuin te zien zijn o.a. bij De Vuurkorf (6 en 7 december 08) en bij Sjamma (29 november 08) en in … en misschien ook bij… . Als alle data en locaties vastliggen stuur ik nog een mail rond.

En wat Sjamma betreft : nu zaterdagnamiddag is er modeshow om 14u30 (en de hele dag 10% aankoopkorting!).

In my head and wallet christmas is still far away. But now is the time that dates and locations of christmasfairs are set. I plan to participate to some.

So, there is some pressure to ‘produce’. I admit, that crafting with an eye on possible sale, is more stressy than just creating for the pleasure of creating.

Last weekend I made a brooch (see picture) that still combines all aspects of my ‘trademark’ : fine crochetwork and silk (fabric and threads), but is less timeconsuming than my full-crochet work. Being busy with it, I lgradually liked it more and more, because it is fun to combine colours endlessly.14 juni 2008

colorstripes - de afwerking

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 8:02 pm

colorstripessnoer-mallorcaparels-colorpalette-033.jpgHet snoer uit de berichten van 7 en 10 juni 2008, is klaar. Ik heb er nog een foto van genomen net voor ik het slotje er heb aangehaakt, zo kan je zien hoeveel lengteverschil er ongeveer zit tussen de vier aparte snoeren. Als ik wil dat ze echt mooi naast mekaar vallen, is het dus nodig om ze ook zo reeds te leggen bij het maken.

Iemand vroeg me hoe ik dat dan doe, die kleurtjes op mekaar afstemmen, als ik een langer snoer haak dat meer dan eens rond de hals kan worden geslaan. Echt op voorhand bedenken doe ik niet, maar ik verdeel mijn kleurtjes dan wel over de korte lengte van één keer rond de hals (als het snoer zo lang wordt dat het drie keer rond de hals kan, verdeel ik de kleuren dus over één derde). Als ik de kleuren verdeel over de totale lengte van het snoer, is de kans groter dat eenzelfde kleur steeds naast mekaar komt te liggen. Veel hangt ook af van de lengte van één kleur voor je wisselt… En gewoon laten gebeuren wat gebeurt is ook mooi! 

Wat mij ook al eens gevraagd wordt m.b.t. deze ronde snoeren is, of ik er binnenin iets insteek. Neen dus! Het is gewoon rond gehaakt. Ik heb wel al eens overwogen om er achteraf een draad door te halen, om het uitrekken tegen te gaan. Maar totnogtoe heb ik dat niet gedaan. Weerom, ik laat gebeuren wat gebeurt…

Een vriendin heeft reeds zo’n multi-strandsnoer gewassen (wolwasje en plat laten drogen). Zo zijn de ronde snoeren wat platter geworden en sluiten ze nog beter naast mekaar aan. Op de opentuin-tentoonstelling was er een bezoeker die dat platte effect juist mooi vond.

En voor alle lezeressen die stil moeten zijn in huis wegens studerende kinderen, hier nog wat leuke Etsy-winkeltjes om gezellig naar te kijken en te ontstressen:

Yoola (Israel) : juweeltjes en andere hebbedingen in metaaldraad gehaakt

Ebrown  (VS): massa’s leuke textielkralen

Saraaires (Portugal) : vrolijk haakwerk, ook juwelen

Melissahappystuff (VS) : nog vrolijk haakwerk, grote zomerse snoeren

eenvoudige-snoeren-036.jpg

My necklace inspired by Colorstripes is finished. See the picture.

Here are some more nice Etsy-shops with (crocheted) jewelry :

Yoola (Israel) : jewelry crocheted in metal wire

Saraaires (Portugal) : playful crochetwork, also some jewels

Ebrown (USA) : lots of nice textilebeads

Melissahappystuff (USA) : large summerlike crocheted necklaces

7 juni 2008

colorstripes

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), kleur — Veerle @ 6:59 pm

Kijken jullie ook elke dag naar de nieuwe berichten uit de blogroll hiernaast. Ik alvast wel.

De colorstripes van Kris vind ik altijd een genoegen: de mooie foto’s en de verrassende kleurencombinaties die ze er uit distilleert.

Wou al lang eens iets doen met dat kleurenspel. Met in mijn achterhoofd de vraag naar mijn soberder werk van mijn ‘beginperiode’, kreeg ik wel zin om nog eens een eenvoudig multi-strand snoer te haken. Qua uitproberen van steekjes en vormen zit daar voor mij niets nieuws in. Het creatieve zit hem in het kleurenspel.

rode-armband-en-colorstripes-020.jpgDus heb ik de hele colorstripes blog nog eens doorgewandeld op zoek naar een combinatie van kleuren waar ik zelf niet zou opkomen. Een aantal van die kleurenblokjes uitgeprint en uiteindelijk is mijn keuze gevallen op een foto  uit haar bericht van 27 februari 2008. Een foto van een oud houten verweerd raam, met bakstenen en resten van een lichtgroen luikje.

Het heeft wel wat tijd gekost om de geschikte draadjes bij mekaar te zoeken. Op de foto, het resultaat. Eén van de donkerste tinten heb ik vervangen door iets lichters. Verschillende donkere tinten naast mekaar geven geen effect in zo’n halssnoer. Zelfs bij daglicht zie je nauwelijks het verschil. En bij kunstlicht of in het uitgangsleven al zeker niet. En ook, wie de draagster van het halssnoer bekijkt, zit er ook niet echt met zijn of haar neus op. Neen, ik gebruik dus geen echt donkere tinten naast mekaar.

Ik heb er al een einde van gehaakt (met mondjesmaat hé). Ik zal over een paar dagen nog eens een foto maken om te tonen hoe ik die verschillende snoeren steeds schik (zoals ze zullen vallen als ze gedragen worden) om te beslissen wanneer ik van kleur verander.

I follow daily the Kris’s colorstripes-blog (see blogroll on the right if this message). I wanted to crochet a simple four-strand necklace. Combining several colours is the most creative aspect of such the necklace. I’ve run through this blog, looking for original colour combinations, I wouldn’t combine myself spontaneously. I printed out the colours of a picture in her message op February 27th 2008. Afterwards I took some time to look for the appropriate silk threads. On the picture you see the result of my search. I skipped some of the very dark colours, because, when I crochet them in a necklace, one wouldn’t hardly see the difference in colour.

20 mei 2008

fifty-two

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), materialen, shopping — Veerle @ 11:25 am

Morgen deze tijd hang ik in de lucht: richting Bilbao! Het Guggenheim zien, of course. En genieten van een lekker drankje met pinxtos (de Baskische versie van de tapas). Ik zal dus zeker niet moeten twijfelen over wat ik als reissouvenir meeneem: als steeds een kookboek. Wedden dat het een pinxtos kookboekje wordt?

Om mij niet al te fel te missen (?) krijgen jullie op het einde van dit bericht nog wat wijze websites voorgeschoteld. Maar eerst de foto’s van de snoeren die zijn ontsproten uit het mandje van het vorige bericht.

vintage-en-rood-geel-snoer-008.jpgIk heb me er weer geweldig mee geamuseerd. Telkens opnieuw komen er ideeën voor alweer een ander lintje… ik heb nog wel inspiratie voor een paar tientallen snoeren met lintjes. Ik maak ze zowel in een losse versie (en dan draag je ze geknoopt, wat zowel halflang als kort kan gedragen worden) en in een vaste versie (die kunnen op hun volledige lengte worden gedragen, maar zijn ook lang genoeg om ze twee keer rond je hals te draaien). Meer foto’s van beide halssnoeren en een paar voorbeelden van hoe ze kunnen gedragen worden, vind je hier.

Ik wou eigenlijk na deze twee snoeren, een haakpauze inlassen. Maar dat lukt niet (ik ben uiteraard onvoldoende gemotiveerd ;-) ). Deze ochtend (ik ben in vakantie, remember) al aan een armbandje begonnen. Er zit in mijn achterhoofd een groot project: ik zou wel eens een installatie willen maken met juwelen (b.v. met heel veel armbandjes). En ook: armbanden zijn een gemis in mijn collectie, daar moet ik eens wat aan doen!

En nu dus wat overbruggingen tot volgende week.

Bij de workshops had ik aan de deelneemsters gevraagd hun e-mailadres achter te laten, goed om contact te houden en tentoonstellingsberichten en dergelijke door te spelen. Afgelopen weekend heb ik een poging gedaan om mijn ‘nevousinstallezpas’-e-mail bestanden eens op orde te brengen. Zag pas toen dat Nicole ook een website-adres had genoteerd: Formfactory. Natuurlijk gaan kijken. Hé! Wat een wijze, mooie dingen. Nicole maakt een eigen collectie juwelen en andere textiele hebbedingen. En ook zéééér mooie dingen voor in een (mooie) tuin, ‘tuinjuwelen’ noemt ze die. Hier kan je al dat moois bewonderen. 

Van Marie-Thérèse (workshops MIAT) kreeg ik volgende fantastische leverancier van zijden draden en linten doorgespeeld: het Canadese Treenwaysilks. Lieve deugd, dat is watertanden! Zoveel mooi materiaal, past perfect bij waar ik nu mee bezig ben (de lintjessnoeren). Moet er zeker eens wat bestellen, maar wat?, de keuze is zooooooo groot.

Toen ik voor de workshops op zoek was naar voorbeelden van artistieke hedendaagse toepassingen van haakwerk, ontdekte ik deze haakster: Xenobia Baily. Whaw! Da’s één van de weinige keren dat ik op haakwerk het label ‘kunst’ zou durven plakken. Ze heeft geen eigen website (altthans toch niet gevonden). Maar hier vind je wel een paar foto’s.

En voor wie eens een goed zicht wil krijgen op wat freeform crochet en freeform knitting is… Prudence Mapstone weet er alles van. Heel veel foto’s, ook een fotoreeks om duidelijk te maken wat freeform eigenlijk is. En ook te bestellen patronen, maar dat begrijp ik dan weer niet: freeform is toch juist het werken zonder patroon? (bedankt voor de tip Mieke).

Bij de bespreking van het Stof-e-ring parcours, had ik het even over het shibori verven van Lieve Jacob. Shibori is de Japanse benaming voor alle verftechnieken waarbij patronen worden bekomen door het uitsparen van stof door middel van knopen, rijgen, samenbinden, draaien… (tye and dye en aanverwanten). Meer weten: deze uitgebreide blog van Shiborigirl is zeer de moeite om te lezen. Ze heeft ook een fotopagina op Flickr en een Etsy-winkeltje. Er is een schitterende collectie aan ringen te zien in geplooide stoffen. En ook een blik op haar nieuwe plannen: ringen in smock (met gefronste draadjes, zoals onze meisjeskleren van vroeger).

Hasta la semana proxima!

vintage-en-rood-geel-snoer-014.jpg

In this message you can see the necklaces I crocheted from the yarns that were in the basket of the picture in the previous message. More pictures of these two necklaces, you can find here on the picture page. I make these necklaces both in a fastened and in a loose version. So they can be worn in different ways, which you can see on the pictures.

Because I’m in Bilbao the next few days, I leave you with some interesting sites to take a look at (so you won’t miss me too much).

Textile jewelry and ‘jewels for a garden’ by Formfactory ( the owner was one of the participants of my workshops).

Beautiful silk yarns and ribbons of the Canadese Treenwaysilks.

For those who want te learn (and see) more of freefrom knitting and freeform crochet: Prudence Mapstone.

Want to know and see more on shibori, then read the blog of Shiborigirl, more than worthwhile! She also has a photo-page on Flickr and an Etsy-shop.

And last but not least, the georgous crochet art of Xenobia Baily.

See you next week!

12 mei 2008

kunst kleurt tuinen

Kunst kleurt tuinen - of KKT - is een initiatief in de gemeente Melle (bij Gent) waarbij een parcours werd uitgestippeld van een twintigtal private tuinen die kunnen bezocht worden op zondag 1 juni 2008. In elke tuin is er ook een tentoonstelling. Je kan meer info vinden op de website van de vzw Fifala, een project in Mali waar de opbrengst naartoe gaat.

Ik palm (een deeltje) van de tuin van een vriendin in (Bea van Sjamma). Je kan mij vinden in de Oude Brusselseweg nr. 24 (in Melle dus). De tuin gaat open om 10 u en sluit om 18 uur. Bea’s tuin is makkelijk te vinden: op wandelafstand van de terminushalte van tram  21 en ook met de fiets vanuit Gent best te doen. Ik stuur nog een mail rond met wat meer info.

En nu maar duimen voor mooi weer! (maar we hebben ook een plan B).

ws-sjamma-sjaalsnoer-rode-draden-137.jpg

Dit nieuwe snoer zal er ook te zien zijn. Ik ben nu in de ban van het lintjes haken: allerhande draden op verschillende manieren aan mekaar haken tot er voldoende lintjes zijn om een snoer mee te maken. Soms steek ik er een zijden lint in, of ik haak vasten rond een andere dikke draad, of ik draai een touw van verschillende draadjes,… Heel plezant om mee bezig te zijn. En haast grenzenloos van mogelijkheden… Meer foto’s van dit blauw/grijs/groene snoer vind je hier.

Gisteren nog een fantastische blog/Flickr-pagina (ventododeserto) gevonden van de Portugese Cristina Pacheco: zonovergoten juwelen met stofjes. Past perfect bij deze zomerse temperaturen. En is zeer inspirerend!

This message is about an exhibition that will take place Sunday June 1st. It’s in the garden of a friend of mine. And I will show my jewellery there. On the picture is an new necklace. I’m busy now crocheting kind of ribbons, with all different threads and stitches. More pictures of this newest necklace you can find here.

Yesterday I came across the beautiful colourful textile jewels of the Portuguese Cristina Pacheco. Take a look at her blog and her Flickr-page.

En nu ga ik nog wat genieten van ‘t zonnetje!

18 april 2008

first date

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), technieken — Veerle @ 6:53 pm

‘ t Is een beetje druk met al die workshops. Ik ben op dit moment ook niet echt met iets voor de ‘collectie’ bezig, eerder dingen in functie van de workshops.

De eerste les van de MIAT-reeks is dus al voorbij. Ik vond het wel goed. We waren met z’n elven . Zelf ben ik nog niet buiten Gent geweest voor een workshop… maar anderen kijken blijkbaar niet echt naar de afstand. Leuven, Merchtem, Zeeland (NL), Japan (maar wel in België wonend),…. Het was alleszins een zeer gemotiveerde groep.

Wat ik zelf ook altijd wijs vind aan zo’n groepsgebeuren, is de interactie. Er valt altijd iets te leren van de deelnemers.

Ik merkte op dat verschillende dames hun haaknaald op een andere manier vasthouden. Waarop Dominique ons kon vertellen hoeveel verschillende manieren er wel bestaan om breinaalden vast te houden : in de lucht, in een buis aan een gordel, met de spandraad achter je nek,… Volgende week brengt ze ook een speciale haaknaald mee uit Zweden om ons eens te tonen, ben curieus!

Er was ook iemand die opmerkte dat je anders kon minderen dan gewoon een onderliggende steek over te slaan. In de vaste die je zou overslaan, steek je je haaknaald van voren naar achteren. Die haaknaald steek je dan van achteren naar voren door de volgende vaste (zoals je met naald en draad door een stofje zou gaan) En dan pas haak je je vaste. Zeer goed resultaat (geen gaatje zichtbaar van het minderen). Ik was er zelf nog niet opgekomen om dat zo te doen (en ‘t stond nochtans zo uitgelegd op de fotocopie die ik had uitgedeeld)

De eerste twee snoertjes zijn bij iedereen klaar. Een bol overtrekken met haakwerk bleek weer een moeilijke klus. Maar bij de meesten is de bol toch klaar, anderen hebben hem meegenomen naar huis om opnieuw te proberen.

‘t Zal nog flink doorwerken zijn om het hele snoer afgewerkt te krijgen , misschien geef ik volgende week wel huiswerk mee ! ;-)

Hierbij een foto van de resultaten van een aantal mensen na de eerste les. (Meer foto’s op de site onder de rubriek evenementen)

workshop-15-april-08-013.jpg

Ik citeer hier ook nog een paar websites waar mooie textielkunst is op te zien :

Heel fijne, kunstige , kleurrijke installaties met fijne draadjes (ook een paar juwelen) van de Japanner Shunichuri Nakashimi.

Haakwerk als plastische vormgeving van de Française Aurélie Mathigot (zeeeer mooie website!)

En heel vrolijke, kleurrijke vilten juweeltjes die de lente oproepen,van de Schotse Lynsey Walters.

Tot morgen (ik heb nog wat berichten in reserve zitten, die aan publicatie toe zijn)

 

4 april 2008

makelen

Geplaatst onder: Algemeen, inspiratie (textiel), materialen, shopping — Veerle @ 7:21 pm

Ik kreeg een mail onder de titel ‘makelen’. Ik had er niets durven op inzetten dat het woord ook echt bestond… maar inderdaad, ‘makelen’ is ‘door zijn bemiddeling (een huwelijk) tot stand brengen’.

De vriend/afzender is kwestie is nogal een woordkunstenaar, en ook onze verzekeringsmakelaar , lezer van deze blog en komt soms wel eens langs met blogvoer. Hij was het ook die mij het kranten artikel over Etsy bezorgde (zie bericht van  6 januari 2008) en ik kreeg ook al eens handwerktijdschriften van hem (o.a. eentje over haken waar Felieke van der Leest en Anne Claire Petit instonden).

Het makelen bestond hierin dat hij me de blog doorstuurde van een andere vriendin van hem. Volgens hem had ik een aantal dingen gemeen met haar. Zijnde : 1. creativiteit in de kledingbranche 2. daar verslag van uitbrengen via blog en 3. af en toe eens poolshoogte nemen hoe het met PC gesteld is (PC niet onze computer zijnde, maar wel zijn initialen en algemene aanspreking).

Ik heb de blog van Dominique bezocht. Van een passionaria gesproken. Ik heb ademloos zitten lezen en lezen… De blog komt vanaf vandaag sowieso op mijn blogroll. Als je iets wil weten over breien en draden, zeker te raadplegen.! Que info over materialen kan deze site wel tellen. Dominique lijkt wel permanent op stap naar workshops, beurzen, winkels,… Ik heb nog heel wat te bezoeken! Via haar site ook de link van een andere breister gevonden (Marie-Paule : ook hiernaast) , die het o.m. heeft over garenwinkels in Parijs : nog veel meer dan ik had gevonden. En Au Ver à Soie blijkt toch  wel een echte winkelruimte te zijn. Veel meer redenen om naar Parijs te gaan , heb ik niet meer nodig.

Terug naar Dominique. De drie punten van overeenkomst die door PC zijn aangehaald, kunnen nog met een hele waslijst worden aangevuld. 

Om te beginnen : Kaffe Fasset. Het is voor haar ook die man geweest die haar heeft besmet met de kriebels om te breien met kleuren. En ze heeft ook modellen van hem gebreid, ook niet met Rowanwol (wegens te duur), maar met elders aangekochte draden. Ik moet zelf ook eens foto’s nemen van mijn K.F.-truien. Ik heb er maar twee gebreid, eentje heb ik aan iemand cadeau gedaan (maar hij heeft hem nog) en eentje ligt hier nog thuis. Ooit komt het er wel van, ‘t wordt trouwens hoog tijd dat ik eens wat foto’s steek in die Vintage-rubriek van de fotopagina van mijn site.

Nog overeenkomst : Stockholm. Dominique ging er nota bene naar een tentoonstelling van het werk van Kaffe Fassett. Dat heb ik niet geweten, of ik was er ook naartoe gevlogen (letterlijk en figuurlijk). Gelukkig was hij vorige jaar in het Modemuseum in Hasselt, en daar was ik wel bij.

En zo zullen er nog wel punten van overeenkomst zijn. Wat is het internet toch een zalig iets, om gelijk gepassioneerde mensen te ontmoeten, om van elkaar te leren, om inspiratie en stimulansen te vinden.

Ik ben zelf wel geen breister meer, maar ik wil deze blogs graag blijven volgen voor al de info over draden. En ik lees graag schrijfsels van enthousiaste mensen.

PC, dikke merci voor de makerlaardij (ja, ja dat woord staat ook in Van Dale),  het ‘huwelijk’ is geslaagd!

26 maart 2008

basics

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, inspiratie (textiel), shopping — Veerle @ 12:11 pm

basics-638.jpgZiezo, de basissnoeren voor mijn ‘groot’ project zijn klaar (zie bericht van 18 maart 2008). Ik heb er nu vier. Misschien komt er nog een vijfde bij, dat ga ik maar beslissen als deze volledig afgewerkt zijn. Op de andere foto : een grabbel bijpassende cordonnet, waar mee ik verder aan de slag zal gaan om dit snoer af te werken.

En eerlijk, ‘k begin het een beetje saai te vinden van enkel zo’n basissnoer te haken. ‘t Is duidelijk dat ik absoluut creatief wil bezig zijn. En voor mij betekent dat, alsmaar andere dingen maken. Wat een geluk dat dit een hobby is , en geen werk. Ik zou de grootst mogelijke moeite hebben om twee keer ‘t zelfde te maken. Ik zou er minder voldoening van hebben en het zou minder deugd doen. 

De eerste twee snoeren had ik aanvankelijk nog niet volledig afgewerkt . Waarmee ik bedoel, ik had het lusje van de sluiting nog niet gesloten. Was eerst van plan van losse versieringen te haken die ik over het snoer zou kunnen schuiven (en als dat lusje toe is, lukt dat niet meer). Maar ben dan toch veranderd van gedacht. Alles wordt nu echt rond het snoer gehaakt : echt ‘made tot measure’ dus!

En om de wachttijd tot mijn volgende bericht te overbruggen (ten vroegste maandag, want Parijs lonkt), nog een paar websites waar ik zelf graag in gebladerd heb.

Eerst en vooral : Ingrid! ‘t Is zover, ze heeft haar eigen website (staat nu ook op de linkenpagina). Ik vind het wel een artistieke site. Zeker de fotocollages vind ik absoluut mooi!

Ook via Ingrid leren kennen : Artelier - Contemporary crafts in Belgium. Heel uitgebreid aanbod : glas, keramiek, letters, papier, sieraden,… ‘De gids om de diversiteit en rijkdom aan hedendaagse kunstambachten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië te ontdekken’. Het is een site maar eveneens een boek, een naslagwerk met foto’s en contactgegevens van alle deelnemers.

Ulrike Ay is een Duitse textiel - vooral vilt - kunstenares. Ik vind vooral de vilten halssnoeren echt mooi : ze ademen de lente!

basics-639.jpgNog twee Etsy-winkeltjes met leuk textielspul : Ollieswoollies (vilten kransjes) en Veronica Martens (snoeren met textiele kralen en knopen). Wat ik altijd doe als ik door de Etsy-winkeltjes wandel, is ook eens gaan kijken naar de foto’s van de items die reeds verkocht zijn, er is vaak nog veel moois te zien.

Ergens eind december schreef ik iets over De Handfabriek, een groep handwerkmama’s die hun zelfgemaakte spullen bij jou thuis kwamen verkopen. Nu ook een gelijkaardig initiatief in Gent : Lilliepolka

Voilà, (voorlopig) uitverteld.

A bientôt!


vorige pagina