11 december 2008

de goeie ouwe tijd / the good old days …

Geplaatst onder: Algemeen, materialen, shopping — Veerle @ 4:58 pm

TIC (Tijdschrift voor Industriële cultuur) is het tijdschrift dat uitgegeven wordt door de VZW VIAT, de Vereniging voor Industriële Archeologie en Textiel, verbonden aan het MIAT. Deze VZW staat ook in voor de workshops en de museumshop en allicht nog een hoop dingen die het museum springlevend maken.

Deze namiddag was ik in het museum om wat nieuwe spullen te brengen. Niet geheel zonder eigen belang heb ik een nummer van dit driemaandelijks tijdschrift gekocht. Jawel, ook ik heb een ego dat af en toe eens graag gestreeld wordt ;-)

Lees hier (pdf-formaat) een artikel over de museumshop uit het nieuwste nummer van TIC.

Je kan er o.a. lezen dat er echte vlasdraad op komst is. Inmiddels is die er al. In twee verschillende diktes (Nm 5/2 en Nm 7/3) en in verschillende kleuren. Ik kocht zelf een bol van het kleur ‘aqua’ van de dunste soort. Even geprobeerd om er mee te haken (met een 1,25 naald, maar dikker kan ook). Het liep vlot. De vlasdraad is heel soepel (soepeler dan het linnen uit La Droguerie dat ik in huis heb). Alweer een draadje meer in huis om te koesteren.

Toch wel fascinerend dat onze Vlaamse vlasgeschiedenis nog leeft. De draad komt uiteraard uit de bakermat van het vlas:Kortrijk. Dat ie nog ambachtelijk wordt gemaakt moge blijken uit deze staalkaart:

‘t Is haast schattig hoe de staaltjes op een blaadje papier werden vastgemaakt. En hoe iemand in een zondags geschrift de technische gegevens heeft toegevoegd.

This post is about a magazine that’s published by the the textile museum where I often go. In this issue there was also an article on the museumshop (where you can find some items of mine).

They also sell real flax threads, made in Kortrijk. Kortrijk is the womb of our Flemish flax industry since ages. It’s so nice that there are still people that make this thread. On the picture you see the samplers of this thread. I tried to crochet with is and it is indeed a very smooth thread. Will certainly use it when I’m in the mood for playing with different materials to make necklaces.

21 november 2008

weekendje gent/ this weekend in gent

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, shopping, tentoonstellingen — Veerle @ 4:32 pm

Dit weekend wordt het startschot gegeven van de cadeautjestijd. ‘k Weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik beleef wel meer plezier aan ‘alternatief’ winkelen. Waarmee ik bedoel: zelfgemaakte dingen, fairtrade dingen, …

De Bazar op de Steinerschool in Gent (Kasteellaan) is traditioneel een plek met veel creatief talent. Altijd gezellig. En ja, ook daar vallen er lekkere dingen te eten en te drinken ;-))

Praktisch: zaterdag 22 november 08 van 11u tot 20u - zondag 23 november van 11u tot 18u.

Graag exta aandacht voor de deelnemers die ik er ken:

Fleurfatale, mijn maatje voor Miat-vernissages en suppliesshopping. Kijk maar eens naar haar blog: veel moois en speciaal voor de Bazar heeft ze nog meer van haar grenzeloze ideeën uitgewerkt!

De Vuurkorf: Isabel is een meester in het papierscheppen! Vorig jaar kocht ik er een bijzonder mooie verpakking voor een fles wijn, in handgeschept papier en met een passende leuke tekst op bovendien. Ze heeft ook theelichtjes, originele kaartjes, boekjes,… Meer info via haar blog hier.

Ook Rita staat er. Haar ken ik via Sjamma. En het is zij die voor mij  zijde spint. Ze spint ook wol, verft ze zelf, twijnt ze samen met zijde, enz… echt mooi materiaal voor de brei- en weeffanaten onder ons.

Ook de eindejaarsbeurs ten voordele van de palliatieve afdeling van het St. Lucasziekenhuis is een jaarlijks weerkerend creatief vuurwerk. Eveneens dit weekend bij de paters Augustijnen, Academiestraat 1, Gent (rechtover de Academie en de vroegere brandweerkazerne van Gent). Nu zaterdag en zondag van 10u tot 18u (met dank aan Katrien voor de info)

En ook nog dit. Deze avond opent in het Design Museum een foto/juwelen tentoonstelling ‘Sjalom-Sjalaam - Ontmoeting rond juwelen’, met werk van vier Gentse juweelontwerpers waaronder Ingrid Adriaenssens. Deze tentoonstelling wil een ontmoeting tot stand brengen tussen de Joodse en de Marokkaanse cultuur met respect voor de eigenheid van de eigen cultuur. Meer info hier op de site van het Designmuseum.

En omdat een blogbericht met enkel tekst toch een beetje saai is, hierbij nog een pittig detail van een nieuw halssnoer van mij … worden jullie nu al wat curieus om mijn eindejaarscollectie te zien? ;-)

This post is about a holdiday fair in Gent this weekend and a new exhibition that’s opening tonight in the Gent Design Museum.

On the picture, a detail of a new necklace of mine … just to make people eager to see my holiday collection ;-)

12 november 2008

parijs/paris - dag 2/day 2

Geplaatst onder: Algemeen, shopping, tentoonstellingen — Veerle @ 1:42 pm

Na een lekker ontbijt - hoe komt het toch dat het stokbrood nergens zo lekker is als in Frankrijk - met o.a. zelfgemaakte vijgenconfituur van onze gastvrouw, de auto op een parking gaan zetten, in de buurt van de grote brocante/antiekmarkt van Saint-Ouen ( in het noorden van Parijs).

‘t Was nu al de derde keer dat ik een halve dag heb rondgestruind op Les Puces de Saint-Ouen, nooit vervelend. Het is eigenlijk een veelzijdige verzameling van rommelkraampjes, gewone marktwaren (geen voeding), gezellige brocante, sjieke antiek en design (in het overdekte gedeelte),… Soms niet te geloven wat er nog allemaal te koop is. Wie op zoek is naar authentiek antieke spullen voor een ouwerwetse tuin, inrichting van een café, nieuwe huis…

Een paar sfeerbeelden…

Gekke kleine popjes om aan een GSM te hangen. Eentje gekocht voor DD, met de stille bedoeling dat ze er misschien zin in krijgt zelf zo ‘ns iets te proberen:

Een boordevolle zak Afrikaanse glazen kralen, waar ik uiteraard heb in gegrabbeld. ‘k Heb er een paar gekocht die perfect passen bij kralen die ik een tijd geleden in Zahia kocht. Bijzonder geschikt dus voor de nieuwe reeks halssnoeren waar ik mee bezig ben (zie de peepshow van een paar dagen geleden):

Grappige oude oorbellen (clips) met een bontje:

Er zijn wel meerdere winkeltjes met oud textiel:

Een volle mand mooie fijne lederen handschoenen met borduurwerk:

Na de obligate soupe à l’oignon gratinée (die deed deugd!), terug naar de stad richting Eifeltoren. Want daar vlakbij is het Musée du Quai Branly, het grote etnografische museum - là ou dialoguent les cultures.

Ik was er vorig jaar al een keer en heb nu vooral tijd doorgebracht in de tijdelijke tentoonstelling “Chemins de couleurs - teintures et motifs du monde” over de verschillende technieken die bestaan om textiel te kleuren. Er zijn prachtige stukken te zien. Nog een poging gedaan om foto’s te maken, maar ik werd snel tot de orde geroepen door de zaalwachter, fotograferen verboden! Op dit deel van de site van het museum vind je veel uitleg en foto’s over het kleuren van textiel, de technieken en de kostuums.

Ik heb een zwak voor museumshops. Soms loop ik er gewoon naar binnen zonder het museum zelf te bezoeken. Deze was om gek te worden:  (te) veel boeken over etnisch textiel. ‘k Ben er kunnen afblijven, gelukkig had ik al dat boek van Cathérine Legrand (wat ook de museumshop lag).

After a very nice breakfast we went to the flea market of Saint-Ouen (in the north of Paris). This is really a huge flea market: antiques, usual market stuff, brocante, vintage design,…Here you find more information on this enormous flea market. On the pictures some market images that I liked.

In the afternoon we went to the Musée du Quai Branly close to the Eifel Tower. It’s the museum of ethnography of Paris, housed in a building by the French architect Jean Nouvel.

As I already saw this museum last year, I concentrated this time on the temporary exhibiton ‘Chemins des couleurs’ dealing with textile dyeing. On this part of the museum’s site, you find a lot of information on textile dyeing and costumes.

And then the weekend was over….

Onderstaande foto hoort eigenlijk in het begin: het lekkere glas chardonnay op de Place des Vosges…

Om te koesteren…

26 oktober 2008

stef francis en marie-thérèse

Geplaatst onder: Algemeen, materialen, shopping — Veerle @ 9:37 am

‘t Is al van eind augustus geleden dat we DD ’s verjaardag vierden. En dat mijn moeder voor mij ook alweer een pakje mee had met materiaal. Deze keer was het een snoertje roze kwarts en ook twee strengen fijne zijde gelabeld ‘Stef Francis’.

En alweer duwde het toeval mij verder in de richting van deze leverancier.

Nog geen week later een mail Van Marie-Thérèse. Zij is één van de deelneemsters aan de workshops in het MIat en stuurt mij nog regelmatig foto’s door van wat ze zelf haakt met de opgedane kennis. En ik krijg van haar ook interessante tips door ivm mogelijk geschikte materialen. Waarvoor veel dank!

En zij had het ook al over die Stef Francis. Een hele ruime keuze van zijden draden in kleine hoeveelheden. Deze leverancier van handgeverfde draden richt zich vooral tot de ‘creatieve borduurster’, maar dat is precies waar wij ook wat aan hebben ( mooie draden in kleine hoeveelheden). De draden hebben elk een divers kleurenpalet (ze zijn dus niet effen gekleurd). En alle kwaliteiten garen worden in dat zelfde kleurengamma handgeverfd. En ik heb uiteraard een bestelling gedaan.

Dit zat in mijn enveloppe:

Voor wie zelf iets wil bestellen en uitproberen: van links naar naar rechts zie je de ’silk chenille’, de ’silk bouclé’, de ’spun silk with flames’, de ‘12 strand silk’ en de ‘medium braided silk’.

Vooral die ’spun silk with flames’ (iets dunner dan de cordonnet en wat onregelmatig) en de ‘medium braided silk’ lijken mij geschikt om echt mee te haken. De andere draden zal ik eerder op zich gebruiken in combinatie met mijn ander haakwerk. De strengen die ik van mijn moeder kreeg (bovenste foto) zijn ‘extra fine silk’ - echt dun dus, wel mooi, maar dus ook te combineren met een andere draad. We zien wel.

Hier is de site van Stef Francis (ik voeg hem ook te bij mijn favoriete shops op de linkenpagina)

Tot nogtoe heb ik vooral naar de draden gekeken en gevoeld, want ze zijn heel mooi. Voor dit blogbericht wou ik toch wel één van de kwaliteiten uit proberen. Met de ‘braided silk’ heb ik deze kralen overtrokken en er oorbelletjes van gemaakt.

Een wondermooie draad! Gewoon het strengetje op zich is al een halssnoer. Daar doe ik ooit nog wel iets meer mee. Deze draad haakt ook makkelijk, is iets dikker dan de cordonnet waar ik gewoonlijk mee haak, maar ik ben toch haaknaald nr 1 blijven gebruiken.

For those who want to crochet with nice fine material. Here is Stef Francis’ site. Her threads especially appeal to creative embroidery, but that’s exactly the kind of threads I’m also interested in.

I got the address of Marie-Thérèse, who was one of the participants of my workshops in the Miat museum.

On the second picture you can see what I ordered. Especially the the ’spun silk with flames’ and the ‘medium braided silk’ are very fit for the kind of things I want to do with it.

All different threads are available in the same shades of colourmixes. So, that’s fun to play with and create!

On the last picture is a pair of earrings. The balls are crocheted with the ‘medium braided silk’ and crochet needle nr 1.

7 oktober 2008

hup holland hup 1

Geplaatst onder: Algemeen, shopping, tentoonstellingen — Veerle @ 6:41 pm

Afgelopen weekend naar onze noorderburen. Uiteraard!

Zaterdagvoormiddag naar Scheveningen (via de Liefkenshoektunnel - wel 5 euro tol betalen - maar verder een uitzonderlijk vlotte rit naar Nederland). Onze GPS nam Den Haag niet aan, enkel ’s Gravenhage. Heb het later nagevraagd: ‘ s Gravenhage gebruiken zij ook niet meer, hoogstens nog als speloefening in de Nederlandse taalles.

Er wachtte ons een hartelijke warme ontvangst door Queenie (de galeriehoudster van ZeeZandZilver) en haar man Vincent. Ook Renate Ritskes, mijn mede-exposante was er. Absoluut leuke kennismakingen, contacten om te koesteren.

Van links naar rechts: Renate, Alexander, Queenie en Vincent. (En let ook op de gele taartdoos: een ‘Haagse kakker’, een soort van een broodtaart met rozijnen en een kaneel- en amandelvulling, gekregen van Queenie)

De galerie is echt wel knap: mooie ruimte, veel daglicht, sober, een leefruimte en keuken, een tuin… en daar mochten mijn werkjes dus bij liggen. Quel honneur!!

Foto’ s van de galerie kan je zien op de fotopagina vanaf hier. Hier en daar heb ik er wat commentaar bijgeschreven voor de duidelijkheid.

Gezien het weerbericht voor zondag barslecht en vooral erg nat was, zijn we direct naar het Scheveningse strand getrokken voor een uitwaaiwandeling. Een paar sfeerbeelden vanaf hier.

Daarna naar ons hotel en de sjieke stad in. Den Haag is echt wel een rijke stad: veel grote woningen (en veel groen), sjieke grote winkels, …

Wij gingen hier binnen: de reuzegrote mooie boekhandel Verwijs, waar er o.a. een flinke stapel van Herman Brusselmans’ laatste ‘Een dag in Gent’ lag (en er is ook een koffiebar!). Ook bij Duikelman, grote kookwinkel, binnengeweest. En, wat heb ik daar gekocht? Een gasbrander voor crème brulé!! Na al tweemaal de crème brulé van geitenkaas (zie bericht van 8 september 08) te hebben uitgeprobeerd zonder knapperige korst, moet het de volgende keer toch wel goed lukken. Wat een bezoekje aan Oeverture al kan teweegbrengen in mijn keuken ;-)

En ook een verse warme stroopwafel gesnoept! Heerlijk!!

’s Avonds gaan eten in Le Connaisseur, we waren net iets te laat voor de aanbieding: als je er voor 18uur bent is het tweede menu aan halve prijs.

Wat we ’s zondags nog deden hoor je morgen.

This is a post about our weekend in the Hague where the exhibition opened last Sunday. You can see some pictures of The Hague and of the gallery from  here onwards.

1 oktober 2008

leuven

Geplaatst onder: materialen, shopping — Veerle @ 6:51 pm

Al van toen Karlita blogde over het winkeltje ‘Hexagoon’ in Leuven, wou ik daar eens naartoe (haar post van 13 mei 2008 - winkeltje heeft geen website).

Een paar weken geleden is het er van gekomen: dagje Leuven. En inderdaad: wat een ontzettend leuk winkeltje. Wie daar binnenkomt kan niet anders dan goesting krijgen om te knutselen. Het is er propvol: heel veel linten, juweelspullen, mooie dozen, kleine hebbedingen, kralen, originele sjaals, …

Hier een paar foto’s.

Massa’s vilt en let ook op de gezellige luchter:

En nog meer verleidingen voor mensen zoals wij:

De winkel is niet echt in één van de grote Leuvense winkelstraten, maar wel vlakbij (Ravenstraat 79). Zéér zeker de moeite om er eens binnen te springen. Aangename mensen trouwens.

En dit heb ik er gekocht. Links gewoon een eindje superleuk katoenen touw, kon ik niet laten liggen. Rechts een streng sarisilk, maar anders dan de sarisilk waarover ik reeds vroeger blogde. Deze is niet gesponnen, het is gewoon de zelfkant van de stof met lekker veel ‘frutsels’ aan de zijkant. Ik zie het al helemaal voor mij in één of ander opvallend , ‘uit de kluiten gewassen’ halssnoer.

Verder ook nog naar een kralenwinkel geweest: Elfenatelier.  De gewone kralen (cf Banier, Pipoos, …), enkel wat hout gekocht.  Wat ik er wel interessant vond, is het grote aanbod aan zijden touw en linten. Héél veel kleuren en verschillende soorten. Over silk cord had ik het reeds vroeger, ook  het andere soort van lint dat ik er kocht kan je in deze Etsy-shop zien: Jamnglass. Goedkoop zijn die zijden linten niet (noch in Leuven, noch op het internet). ‘t Hangt er maar van af wat je er mee doet: als vervanging voor een metalen snoer is het  voordelig, als je er een hele hoop wil gebruiken in één snoer wordt het prijzig. Combineren met andere materialen dus.

Some weeks ago I was in another Flemish city Leuven, where I visited a very nice shop ‘Hexagoon’ (see the first pictures). I bought there some sarisilk which was not spun, but is the sefledge of the fabric. Very nice. Will certainly be used in some big flashy necklace.

p.s. volgende week vrijdag ga ik weer op pad. Samen met Fleurfatale naar Rijsel! Zij gaat Rijsel leegkopen (supplies voor haar juwelen en andere accessoires) en ik ga kopen wat zij overlaat ;-)

Nog iemand interessante adresjes voor creatieven madammen als wij?

14 september 2008

‘t is herfst!

Geplaatst onder: Algemeen, kleur, shopping — Veerle @ 7:21 am

Afgelopen vrijdag een heerlijk ontspannende namiddag gehad bij Zahia. Ik was er te gast om de workshop ‘Ken je kleuren’ mee te beleven.

De workshop gaat door in de ‘annex’ van de kralenwinkel (het hoekje om): een stijlvolle, lichte ruimte waar alles in het teken staat van de kleuranalyse: witte muren, speciale daglichtlampen en stapels stoffenboeken waar we later mee aan de slag gaan.

Waar het om draait, is op zoek te gaan naar harmonie tussen wat je meekreeg van de natuur (kleur van ogen, huid en haar) en wat je daar zelf aan toevoegt (kledij, sieraden, bril, accessoires,…). In de loop van de namiddag zullen we het type (zomer, herfst, winter, lente) van elk bepalen. De kleurenwijzer van ons type, die we daarna meekrijgen  wordt een hulp bij het shoppen. En omdat die kleurenwijzer vooral geen beperking mag zijn (help! ik vind de exacte kleur niet…), leren we naar kleuren kijken.

We startten de namiddag rond een gezellige tafel: vijf leuke nieuwsgierige mensen, koffie en koekjes en een grote mand vol stofjes. Aan de hand van die stofjes leerde Ingeborg ons kijken naar kleur: is het het licht of donker, is het helder of gedempt, is het koud of warm… Op die manier naar kleuren kijken, was voor mij al een leerschool. Dat deed ik tevoren niet. Ik kijk nogal intuïtief, zit meestal wel goed denk ik, maar de nieuw aangeleerde invalshoek zal ik ook zeker verder gebruiken bij de kleurenkeuze voor mijn juweeltjes.

Daarna gaan we elk om beurt voor de spiegel zitten. De spiegel wordt verlicht met daglichtlampen… niet echt flatterend zo jezelf te zien. Maar wel leerrijk om te zien hoe kleuren die bij je passen, echt in je voordeel spelen.

Ingeborg neemt uitgebreid de tijd om op zoek te gaan naar je type, naar je topkleur, naar wat voor tinten je best gaat bij make-up… Zahia zou Zahia niet zijn als er niet ook een heel rek halssnoeren klaar hingen. Ieder krijgt een halssnoer omgehangen dat perfect bij haar past. Mooi!

Eén van de deelneemsters heeft een paar foto’s van mij getrokken terwijl ik ‘in analyse’ was. Ik heb de hele reeks op mijn fotopagina gezet (bij ‘evenementen’). Je kan ze hier zien.

Hieronder zie je mij bij aanvang (helemaal neutraal ‘ingepakt’ in wit, ook een kapje over mijn haar omdat mijn haar gekleurd is).

Bleek dat ik best ga voor donkere, gedempte kleuren. Mijn topkleur is donkergroen (moet er dus in mijn hele humanioratijd goed uitgezien hebben ;-) : groene uniform van de Dames van Maria in Aalst).

En zo zou ik er op m’n best moeten uit (gezien? ik heb lipstick op!!! - en de lach moet je er ook nog bij denken ;-))

Ik vond het zelf best moeilijk om te kijken naar de harmonie die je al dan niet teweeg kon brengen met de keuze van de juiste (of foute) kleur. Dit leek de beste leidraad: als je afgeleid wordt naar de kleur is het niet goed, als je evenwel naar het gezicht wordt getrokken is het wel goed.

Nadat elk overtuigd is van haar eigen type, gaan we nog wat rond de tafel zitten (met alweer een lekkere kop koffie) om wat vragen uit te wisselen.

Elk van ons krijgt haar persoonlijke analyse uitgeschreven mee, samen met de kleurenwijzer en nog wat tips. ‘t Is ondertussen al goed halfzes… dus net iets te laat om nog te gaan shoppen ;-)

Dit is mijn kleurenwaaier:

Meer info over deze workshop vind je hier op de website van Zahia. Je vindt er eveneens info over de opleidingscheques van de VDAB (zo kost de workshop je maar half zoveel!).

O ja, zelf ben ik een herfst! Bij een spontane keuze voor aanvang van de analyse koos ik ook al voor die kleurenwijzer (maar blijkbaar kiest 80% van de mensen voor die kleurenwaaier, maar zijn er eerder weinig die echt herfst zijn).

Ik loop al een tijdje met de idee om toch eens een snoer te rijgen op staaldraad (dus even eens niet helemaal textiel) met verschillende soorten van kralen (gehaakte, zijden stoffen, halfedelstenen,..). En daar ga ik nu eens aan beginnen; volledig in overeenstemming met mijn kleurtype.

Last Friday afternoon I went to a workshop to determine my colourtype. I was invited by my favourite bead shop Zahia. The colour analysis takes place in a room where walls are white, where there are special daylightlamps. It was quite fun and I learned a lot of how to look at colours. Dark or pale? Clear or softened? Warm or cold?

The whole aim of such an analysis it to find out how to bring harmony between what nature gave you (colour of our skin, eyes and hair) and what you add yourself (clothes, spectacles, jewellery,…)

Anyway I learned a lot of how to look at colours. It will not only guide me when shopping, it’ll also be inspiring when picking out colours for my jewellery.

And I will start with a necklace completely in conformity with  my own colour type : automn.

Here you can see the pictures of my whole personal analysis. The pictures in this post are me at the very beginning of the ananlysis (all is neutral, also my hair - whih is coloured) and me in a good colour (with a Zahia necklace). The last picture is my colourfan.

More info on the workshop, click here.

8 september 2008

earwire

Geplaatst onder: Algemeen, materialen, shopping — Veerle @ 9:02 pm

‘Earwire’, een gek Engels woord vind ik. Wordt dat dan ‘oordraad’ in het Nederlands??? ;-)

Soit, ‘t is alleszins één van de zoekwoorden die ik gebruik om mooi oorbelmateriaal te vinden op Etsy. Veel van het aangeboden materiaal is doorsnee, in grotere hoeveelheden.

Maar er zijn ook een paar Etsy-shops met handgemaakte oorhaakjes. Meestal zijn die in sterling silver. (zie ook  mijn bericht van 17 mei 2007 over zilver). Ze zijn duurder, maar ook zoveel mooier. En dat is wat ik zoek.

Ik heb de voorbije weken in diverse shops wat oorhaakjes besteld. Ik blijf het zalig vinden dat er hier pakjes met vreemde postzegels in de brievenbus vallen.

En ik heb me er mee geamuseerd. Oorbelletjes met een gehaakte kraal en een stoffen kraal. Verder geen extra kralen of zo. Gewoon de kleur en het materiaal laten spreken.

During the previous week I’ve been searching the Etsy-site for nice handmade silver earwire. Most of the findings offered, are the usual thing. But some shops offer very nice handmade hooks. They are more expensive, but they are exactly what I like to work with.

On the picture you see three pair of earrings. There is a crocheted bead and a tissue bead, both in silk. The findings are in sterling silver.

En ook nog dit. ‘Wardrobe’ vrijdagavond was heel leuk. Galerie Link is een bijzonder mooie locatie. En de receptie was super! De hapjes waren van Gastronomie aan huis. Ik heb daar iets geproefd, crème brûlé met geitenkaas, wat mij nog zeer lang zal bijblijven. Wat een zalige smaak!

17 augustus 2008

vakantiekiekjes

Geplaatst onder: Algemeen, shopping — Veerle @ 1:53 pm

Twee weken Oostenrijk waren uiteraard in de eerste plaats een gezinsvakantie. Die kiekjes zijn gereserveerd voor het familiealbum.  Maar ik hield ook een oog op creatieve haak-, garen- en andere textielfenomemen in het buitenland.

Ljubljana is voor mij dé stad van de ontelbare terrassen en de markten. Nooit een stad gezien met zoveel , echt mooie (met van die outdoor zeteltjes en mooie parasols) terrassen. En overal markten: de groenten apart, het fruit apart, de vis in een keldermarkt, de bloemen, de bioproducten, … en door de hele stad de ambachtskraampjes. Toch wel een paar mooie dingen gezien. Hierbij foto’s van twee kraampjes met haakwerk.

Hoedjes en tassen uit touw:

Mutsjes uit fijn, kleurrijk haakwerk.

Venetië dan. Ik was er nog nooit geweest. Zééér mooi en ook bizar. Ik moest echt wennen aan het stadsbeeld: steeds opbotsen tegen het water waar je dus niet verder kan, de echt smalle straatjeswirwar. We zijn nergens binnen geweest (daar was ook geen tijd voor, we waren er slechts een paar uur). En het was er snikheet, we wandelden van het ene publieke kraantje naar het andere om onze flessen water weer bij te vullen en onze nek af te koelen.

Veel glas, ook kralen. Meestal wel enkel afgewerkte producten, toch een paar kralen gekocht in een ateliertje. Ook langs een winkel gepasseerd met oude Venetiaanse kralen, doodjammer dat die gesloten was.

In de LYS (local yarn shop) een bolletje zijde gekocht van het Italiaanse merk Filatura di Crosa. Was een klein, gezellige winkeltje. Van alle voorraad lag één bolletje in de rekken… een kleurrijke bedoening dus:

En dit gebreide kleedje hing in de etalage van de winkel:

En verder nog de groetjes van deze stoere griet ;-)

These are some holiday pictures. Of course, those two weeks of Austria were a family trip in the first place. But a blogster always keeps an eye on yarns and crafts ;-)

The first two pictures were taken in Ljubljana , a city with lots of beautiful terraces and markets. Along the river Ljubljanica there are lots of craftspeople selling their handmade goods o.a. these crocheted bags and hats.

The other pictures were taken in Venice in the LYS. I bought a skein of green silk of the Italian brand Filatura di Crosa.

I still need to finish the jewelry I crocheted during our holidays. To be continued…

1 juli 2008

de b’s

Geplaatst onder: Algemeen, andere creatievelingen, materialen, shopping — Veerle @ 4:28 am

De b van ‘bracelet’ dus.

Dit is armband B6. Ik heb de armbandjes nog niet genummerd op de website, maar er zijn er nog zodanig weinig dat ik ze uit mijn hoofd kan optellen.

En meteen een voorbeeld hoe ik die glazen Vietnamese knopen heb verwerkt in de sluiting. Ik haakte reeds eerder een gelijkaardige armband, waar ik de blauwe versie van de knoopjes gebruikte.

Wat ook is meegenomen bij deze bolle knoopjes is dat de armband op die manier ook binnenstebuiten kan gedragen worden. Ik zou zelf niet weten welke kant ik het mooiste vind.

Meer foto’s van de armband, vind je hier op de fotopagina van de website. Je zal zien dat ik al een beetje heb geoefend om een ander soort foto’s te nemen: met neutrale achtergrond en wat meer close-up. Heb wat zitten prutsen met het fototoestel: de ‘white balance’ en de ISO-waarden wat veranderd. There’s still a long way to go…

En verder ook nog een berichtje van Karlita. Zij is pas gestart met een nederlandstalige webwinkel, waarbij je ook gewoon in euro’s kan betalen per overschrijving. En, tot eind juli is er een wedstrijd waarbij elke week iemand een waardebon van 25 euro wint! Dus, hier is het adres www.karlita.be

Gisteren ontving ik ook al het eerste pakketje bestelde knoopjes. De zeeglasknoopjes uit Canada. Toch heel leuk zo nog ‘ns echte post krijgen, zeker als er vreemde adressen en postzegels opstaan. Of hoe communicatie per internet toch ook ten goede komt aan de aloude postduif.

Ook vandaag weer toevoeging van een nieuwe blog: ‘Chain creative’ van Bee Clinch. Hij gaat enkel over haken en ik leerde hem kennen via de blog van MarianneS. Er staat ook in een interview in met MarianneS, nu weet ik eindelijk wat de naam van haar blog ‘heegeldab’ betekent… En deze blog heeft een uitgebreide en goed georganiseerde blogroll (garenleveranciers, ontwerpers, andere bijzondere materialen,…) 

I’ve been using the glass buttons for this bracelet. The ball form of the buttons makes that you can wear the bracelet both on the right and on the reverse side. I really can’t tell which side I like most.

You can see more pictures of this bracelet here, in the picture’s gallery of my website.

I also add another blog in my blogroll today: ‘Chain Creative’ by Bee Clinch. I discovered this crochet blog via Heegeeldab, MarianneS’s blog. She’s interviewed in this blog, so I finally know what ‘heegeldab’ means ;-)


vorige pagina